RECENZE: Nabíjecí čelovka Fenix HM50R: extra lehká, extra výkonná a extra praktická pro noční běžce

RECENZE: Nabíjecí čelovka Fenix HM50R: extra lehká, extra výkonná a extra praktická pro noční běžce

Parametry

Značka Fenix
Celé jméno recenzovaného výrobku Fenix HM50R
Typ Čelovky
Materiál 1 letecká slitina hliníku
Materiál 2 silikon
Materiál 3 guma
Materiál 4 pryž
Materiál 5 odolný plast
Hmotnost 80 g
Údaje výrobce 1 Světelný tok: 500-130-30-4
Údaje výrobce 2 Doba svícení: 2,5-10-24-90
Údaje výrobce 3 Dosvit: 80-42-20-6
Výbava 1 Napájení: baterie, akumulátor (dobíjecí)
Výbava 2 Rozměry: 33 × 67 × 28 mm
Výbava 3 Voděodolnost: IPX-8
Výbava 4 Teplotní limit: {Teplotní limit - ve °C} °C
Výbava 5 USB nabíjecí kabel náhradní silikonový držák a krytka USB konektoru popruh náhradní těsnící kroužek LI-i-on akumulátor RCR123A
Infocena 1599 Kč
Dodává Ariga s.r.o.
Více info na www.kronium.cz/

Zaujalo mě

  • funkce prodlužující výkon
  • silný světelný tok
  • vyjmutí ze silikonového držáku
  • výměna akumulátoru
  • výdrž baterie

Shrnutí recenze

Technický pokrok se naplno projevuje i v oblasti svícení. Důkazem je nová nabíjecí čelovka Fenix HM50R. Tato malá, velmi odolná, vysoce výkonná a kompaktní čelovka v mnohém překvapí. Svými inovativními funkcemi se světelným tokem 500 lumenů a dosvitem až 80 metrů je ideální na podzimní večerní výběhy. Pojďme se podívat, jak obstála v našem testu.

Hlavní část recenze

Konstrukce a stavba

Čelovka HM50R svými specifikacemi posunuje hranice svícení o level výš a díky chytré elektronice, která se stará o maximální prodloužení doby provozu, je špičkou mezi konkurencí. Na první pohled působí celkem obyčejným dojmem, ale tato malá, velmi odolná, vysoce výkonná a kompaktní čelovka v mnohém překvapí. Už jen to že je skelet vyroben ze slitiny hliníku, který se používá v letecké výrobě, naznačuje prvotřídní kvalitu. Z celkové konstrukce mám pocit, že bude velmi odolná, pevná a zkrátka že snese nešetrné a tvrdé zacházení. Proto také výrobce garantuje nárazuvzdornost z výšky jednoho metru.

Svítilna je uchycena do silikonového držáku, ten pak do gumového popruhu, prostřednictvím dvou průřezů, které komfortně přiléhají přímo na čelo. Dostáváme se k první technické, velmi jednoduché inovaci. Jedná se o rádius sklopení, který je u většiny čelovek omezen na určité úrovně sklopení, zde nikoli. Čelovku lze v silikonovém držáku libovolně natáčet v rozmezí 360°, tedy neomezeně. Samozřejmě, aby se čelovka samovolně nesklopila dolů, musí být zasazena v držáku relativně pevně, tzn. že natáčení nejde nejsnáze. Při troše šikovnosti lze sklopit i jednou rukou, lepší, komfortnější a rychlejší je použít obě ruce.

Ze spodu čelovky, přímo pod skleněnou čočkou, která je mimo jiné opatřena antireflexním povrchem, je micro USB konektor pro nabíjení. Je opatřen měkkou silikonovou krytkou, zabraňující vniknutí vody, prachu a nečistot. K čelovce lze tak snadno připojit nabíjecí kabel či powerbanku. Z jednoho boku je umístěn ovládací elektronický snímač. Z druhého pak bateriové pouzdro se šroubovacím uzávěrem. Jednou z velkým výhod je velmi nízká hmotnost a to pouhých 80 gramů včetně akumulátoru.

Ovládání a indikace stavu baterie

HM50R má jedno sofistikované kulaté tlačítko, kterým ovládáte vše. Elektronický snímač je umístěn z boku čelovky a je potažen ochranným pryžovým krytem. Má celkem dvě funkce. Tlačítko je optimálně velké s adekvátním odporem. Spínání je pohodlné a bezproblémové. Lze přepínat i jedním prstem. Delším podržením (půl vteřiny) snímače zapneme a vypneme čelovku. Jakmile je zapnutá, tak krátkým zmáčknutím tlačítka přepínáme mezi čtyřmi režimy výkonu.

Další velmi důležitou a šikovnou funkcí je indikace stavu nabití baterie. Informaci získáme krátkým podržením tlačítka ve vypnutém režimu. LED dioda, která je sofistikovaně skrytá pod pryžovým krytem, na stav baterie upozorňuje barevným světlem. Pokud dioda svítí zeleně, baterie je nabitá na více něž 80%. Zelené blikání znamená 50-80% kapacity. Svítí-li modře je nabitá na 20-50%. Modré blikání upozorňuje nabití na méně než 20%.

Čelovka nebo svítilna

Další neocenitelná funkční vychytávka je, že během několika málo vteřin se může z čelovky stát ruční svítilna. Jak na to? Je to jednoduché. Pouze stačí několika málo pohyby čelovku vykroutit ze silikonového krytu a hned držíme plně funkční ruční svítilnu. Není potřeba nic povolovat ani rozebírat. Postačí jen pár šikovných rotačních pohybů a je to. Tuto transformaci oceníte především při různých outdoorových aktivitách, kde je světlo nezbytnou součástí výbavy.

Popruh

Popruh je velmi pružný a po celé své délce je vybaven reflexními bezpečnostními prvky. Je vyroben z kvalitní gumy, která je velmi příjemná na dotyk a především výborně plní svoji hlavní funkci, kterou je uchycení na hlavě. Čelovka drží, neposunuje se, neklouže dolu. V oblasti čela je uvnitř popruhu chytře umístěn silikonový proužek, který zabraňuje posunutí a navíc skvěle odvádí pot z čela pryč a nedochází stékání potu do očí. Nastavení velikosti popruhu je velmi snadné. Pomocí jednoduchého posunutí časti popruhu, který je umístění v zádní části. Popruh je velmi pohodlný. Samozřejmě že při delším výběhu vznikají na čele otlačeniny, ale není to nic zásadního, spíše se jedná o kosmetický problém, který lze řešit mírou stažení popruhu.

Svítivost a výdrž baterie

Světelný tok zajišťuje buď jeden Li-ion akumulátor RCR123A, který je součástí balení nebo jednorázová 3V lithiová baterie CR123A, kterou nelze v čelovce dobíjet. Akumulátor RCR123A lze dobíjet přes micro USB konektor přímo v čelovce. Svítilna má jeden hliníkový výkonný reflektor. Pro vytvoření širokého světelného kuželu je použita LED Cree XM-L2 U2 s životností 50 000 hodin. Čelovka disponuje čtyřmi režimy výkonu.

– napájení RCR123A: 500/130/30/4 lumeny, doba svícení: 2,5/10/24/90 hodin

– napájení CR123A: 500/130/30/4 lumeny, doba svícení: 2/14/48/128 hodin

Při použití největšího světelného toku, tedy 500 lumenů, světelný kužel poskytuje skutečně ohromující jas s dosvitem až 80 metrů. Při nočním běhu je takto silné osvětlení velmi komfortní záležitost. U takto silného výkonu vzniká teplo, které by mohlo čelovku poškodit – naštěstí je opatřena inteligentní ochranou proti přehřátí, tzn. pokud teplota čelovky přesáhne 65°C, dojde k automatickému snížení výkonu.

Specifikací čelovky je funkce prodlužující výkon. Inovativně se elektronika stará o maximální prodloužení doby provozu. Co to znamená? Znamená to, že výkon je automaticky upravován, respektive snižován po malých krůčcích s cílem maximální výdrže baterie. Za jistou nevýhodu můžeme považovat, že průběžně dochází ke snižování výkonu na úkor prodloužené době provozu.

Dosvit

Vzdálenost dosvitu se odvíjí od počtu lumenů. Čím více lumenů, tím větší dosvit. Největší dosvit výrobce uvádí až 80 m při síle 500 lm, 130 lm – 42 m, 30 lm – 20 m a nejmenší dosvit je 6 m při svítivosti 4 lm. Zajímavostí je, že si čelovka pamatuje poslední nastavený režim výkonu.

Nabíjení

Čelovka se nabíjí pomocí micro USB kabelu. Ten se zasune do integrovaného vstupu na spodní straně. Vstup je opatřen silikonovou krytkou, která velmi dobře drží a výborně tak zabraňuje vniknutí nečistot či vlhkosti. Lze nabíjet přímo přes počítač nebo přes USB adapter a to přímo z elektrické sítě nebo z auta. Při nabíjení svítí indikátor modře, při plném nabití se rozsvítí zeleně. Nabití akumulátoru je velice rychlé, podle výrobce trvá cca 1,5 hodiny. Při nabíjení lze čelovku zapnout a využívat ji. I když jen na hladinu 30 lumenů, ale to může být obrovská výhoda zejména pro extrémní vytrvalce. Pokud by to pro někoho byl problém, lze situaci vyřešit náhradním nabitým akumulátorem nebo jednorázovou baterií, kterou jednoduše vyměníme za vybitý článek.

Použití a hodnocení

Čelovku jsem poctivě testoval ve večerních a brzkých ranních hodinách především v okolí Jarova, Malešic a Braníku. I když se to nezdá, dají se zde najít i celkem hezké terény s absolutní tmou, do které nezasahuje ani městský světelný smog. Testoval jsem i v přilehlých parcích, lesích, cyklostezkách ale i v městské jungli, kde jsem se prodíral klikatými uličkami. Zde se neustále střídá osvětlená a tmavá místa. Je to vynikající prostor pro test všech světelných režimů.

Všestranná čelovka Fenix HM50R je svými parametry a funkcemi určena pro široké spektrum uživatelů. Bezpochyby efektivně poslouží při sportovních či outdoorových aktivitách jako je například trailový běh, horolezectví, běžecké lyžování, vodácké aktivity, turistika, kempování, cestování ale i pro záchranáře – prostě všude tam, kde potřebujete spolehlivé mobilní světlo. Především oceňuji nízkou hmotnost a výborné držení na hlavě. Dále podtrhuji její výbornou svítivost, životnost a především výdrž baterie. Též oceňuji snadnou přeměnu na ruční svítilnu, voděodolnost (2 metry), prachuvzdornost a nárazuvzdornost. Celkově hodnotím čelovku velmi pozitivně. Jedná se o výkonnou kompaktní čelovku za velmi přijatelnou cenu.

S touto čelovkou dokonce absolvoval (a dokončil na 2. místě) legendární závod Spartathlon ultramaratonec Radek Brunner. ČTĚTE VÍCE ZKUŠENOSTÍ RADKA BRUNNERA S FELIX HM50R.

FENIX

LED svítilny značky Fenix si za své několikaleté působení na světovém trhu vybudovaly obrovský respekt. Jedná o výrobky společnosti FenixLight Limited, jenž se zaměřuje na produkci vysoce kvalitních LED svítilen a čelovek pro domácí, venkovní a profesionální použití.
Výrobky firmy FenixLight se vyznačují velmi pokročilým designem a kvalitním provedením. Srdce každé svítilny tvoří spojení vysoce efektivní digitální elektroniky a špičkové výkonné LED.
Díky široké nabídce modelů se svítilny Fenix uplatňují v profesionální sféře v armádě, policii, vězeňské službě, u záchranných složek, jako svítilny pro dobrodruhy, pro sportovce, turisty, horolezce a i běžné domácí použití.

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: