JANA KNAPOVÁ

Rekordy

Maraton Jesenický maraton 42km +2000m 4:09:50
JANA KNAPOVÁ – jednička v orientačním běhu, která si vyzkoušela i triatlon a nebo ultramaraton

Jana pochází z Polabské nížiny a běhá za OK Lokomotiva Pardubice. Sport má takříkajíc v krvi. Její prioritou je orientační běh, ve kterém ČR úspěšně reprezentuje. Na kontě má mimo jiné stříbro z MS juniorů ve štafetách nebo letošní 4. místo z MS v mix štafetách, letos se navíc drží v čele žebříčku českých orientačních běžců.

Důležité je být správně namotivovaný a soustředěný – ani málo, ani moc

Jak ses k běhání dostala?

K běhu, a obecně ke sportu, mě přivedli rodiče. U obou dvou hraje sportování a pohyb nedílnou součást života. Oba dva závodně sportovali, ať už se jednalo o orienťák, běh, běhy na lyžích nebo sjezdové lyžování. A tak bylo docela jasné, že to nemine ani mě.

Na co se specializuješ?

Prioritou je u mě orienťák, kterému se věnuji už dlouho a chci si v něm naplňovat své závodnické ambice. Zároveň je to pro mě jedinečný sport, který v sobě kloubí nutnost spousty dovedností.

Baví mě běhání, baví mě příroda a baví mě kopce a hory, takže ráda vymýšlím takové blbiny, kde se to hezky zkombinuje. Zároveň chci zjišťovat, co ještě vydržím, takže letos jsem si dala 74km závod Rychlebskými horami (nádherná trasa, doporučuji všem!). A šlo to, tak uvidím, co přijde dál.

Jak a čím se motivuješ před závodem?

To vždy záleží na aktuálním rozpoložení. Před závodem v orienťáku je toto extrémně těžké. Musím být přesně ideálně namotivovaná, ani málo, ale ani moc, z toho pak pramení akorát nesoustředěnost a chyby a je to hned v háji.

Musím vědět, proč do toho závodu jdu, co mě tam čeká a co od sebe chci. Takže taková rozmluva sama se sebou. Jak říká pan doktor Marian Jelínek: „Připrav mozek na to, co od něj chceš.“ A on se pak postará o to, aby pro to celé tělo dělalo všechno.

Jaké jsou tvoje nejoblíbenější závody?

Světové závody v orienťáku – pro jejich jedinečnou atmosféru, kdy právě tam jste připraveni odevzdat vše, co ve vás je.

Často se podceňují posilovací cviky, například na střed těla

Jaký je tvůj týdenní tréninkový objem?

Přibližně 10 hodin + mapová a teoretická příprava.

Co je podle tebe nejdůležitější součást tréninku?

Nejdůležitější je zvolit systematickou strategii a té se držet. Přes to nejede vlak. Všechny složky jsou důležité. Potřebuji běhat jak kvalitní mapové tréninky, tak pomalé objemy, tak úseky na dráze, kopce a tempo.

Co se někdy podceňuje, je cvičení středu těla, balanční cvičení, pomalé běhy, které jsou nutné pro vstřebání rozvojových fází, a v neposlední řadě práce na efektivním a ekonomickém běžeckém stylu. To jsou věci, ve kterých se dá udělat několik desítek sekund skoro zadarmo. Ale někdy není lehké se k tomu dokopat, přiznávám.

Tvoje nejoblíbenější běžecké oblasti?

Pro orienťák Skandinávie a Alpské podhorské terény. Ale ráda při běhu objevuju jakákoliv nová místa. V Česku máme tolik krásných míst!

Jím, co už mám ozkoušené…vajíčka u mě nepřipadají v úvahu

Jak se stravuješ? A co si dáváš v průběhu závodu?

Jím, co už mám osvědčené – snídaně müsli s kefírem a chleba, případně k obědu těstoviny. Hlavní je, aby to bylo dostatečnou dobu před startem.

Třeba vím, že vajíčka nepřipadají v úvahu ani půl dne předem a banán můžu jíst až při závodě po 20.km 😀 Ale to už je na individuálním ozkoušení 😉

Po závodě je to jednoduché, co nejdříve doplnit proteiny, aby se podpořilo rychlé zotavení svalů. A pak pořádné jídlo na doplnění všech zásob.

Využíváš nějaké gely nebo doplňky stravy?

Výrobky od Enervit – cukříky, šťávičky, ionťák a regener. Tedy cukry, vitamíny a proteiny namíchané tak, aby to měl sportovec jednodušší a nemusel řešit, jestli si osladil čaj, kterým zapil céčko a jestli snědl dostatek špenátu. Asi tak.

Nakoukla jsem i do světa boxu a mám za sebou premiéru v triatlonu

Jaké jsou tvoje oblíbené boty? A jaké bereš na závody?

Boty jsou základ, takže viz. zmíněné boty. Nedám na ně dopustit. Třeba Salomon S-lab není cenově nejdostupnější bota, ale pokud chcete závodku, je to jasný. Nikdy jsem na noze neměla lepší trailovou botu! To samé Adidasky. Pokud vám sedí tvarem, Adios ve verzi bez boostu, to po asfaltu poletíte jak nikdy.

Bez jakého vybavení se neobejdeš, co bys doporučila ostatním?

Samozřejmě mapu a buzolu, pak už jen vyražte do lesa. 🙂

Děláš nějaké doplňkové sporty?

Kromě běhu ráda lyžuju na běžkách. Když je prostor, koketuju s lezením. Dřív jsem nakoukla do světa boxu (nesmírná dřina pro celé tělo). No a už mám za sebou i triatlonovou premiéru na vesnickém rybníku 😀

Největší úspěchy

Těžké vybrat. Ale budou to úspěchy v orienťáku, a to stříbro z Juniorském MS ve štafetě, poté letošní brambora z Mistrovství světa ve spritové štafetě. A pak moc ráda vzpomínám na individuální 9. a 12. místo na Mistrovství světa ve Skotsku před dvěma lety. Ale nejsou to jen umístění, jsou to momenty, kdy cítím, že jsem do toho dala všechno, že se to povedlo a šlo to.


Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: