Detaily hrají roli aneb co nepodcenit přesně před startem Beskydské sedmičky

Detaily hrají roli aneb co nepodcenit přesně před startem Beskydské sedmičky

Tak se nám to blíží mílovými kroky a je přesně ta správná chvíle popřemýšlet nad tím, co všechno nezapomenout před vykročením na trať extrémního závodu dvojic, Beskydské sedmičky.

Beskydská sedmička, jejíž nejkratší trať je o délce 82 km a nejdelší 95 km, je náročný horský závod v prostředí Moravskoslezských Beskydech. Terén i náročnost tohoto závodu je jedním z nějtěžších na území ČR.

Čtěte také: Abyste se mohli inspirovat a nezapomněli ani na jedinou věc pro úspěšné absolvování Beskydské sedmičky, připravili jsme pro vás seriál článků o tréninku, výživě a vybavení na Beskydskou sedmičku.

Při přípravě na tento závod tedy není dobré nic podceňovat a není prostor ani na zkoušení nových věcí. Veškeré věci, které si s sebou berete – od spodního prádla až po jídlo, je nutné mít odzkoušené z tréninku a vědět, že právě to je to nejlepší, co vás v závodě nezklame.

Nedávno jsme měli možnost setkat se na  tréninku s Liborem Uhrem, pořadatelem Beskydské sedmičky, který nám prozradil pár tajných tipů proúspěšné absolvování tohoto extrémního závodu dvojic:

  • Posledních 10 dní před startem relaxujte – nedělejte už vůbec nic (myšleno, aktivně relaxujte, zajděte si na masáž, do vířívky, sauny)
  • Sežeňte si vazelínu bez aroma na dětské zadečky a namazejte si s ní celé nohy – od kotníku dolů – dle slov Libora: „Noha musí do ponožky vklouznout a ponožka tou vazelínou musí být nacucaná – bude to nehorázně smrdět, ale nebudete na 60. kilometru řešit půchýře.“
  • Namazejte si i třísla
  • Pro pány – přelepte si bradavky
  • GUMICUK – sežeňte si tuhle srandu (stačí 4mm průměr) s karabinami na obou stranách. Budete ji potřebovat hned, jakmile jeden z dvojice bude mít krizi. Určitě se to minimálně jednou otočí, ale pro psychiku toho, co si zrovna hrabe na dně, je to výborná věc.
  • Vezměte si s sebou jídlo, které vám jde. „Já si beru vždycky třeba rohlík nebo chleba se šunkou“ dodává Libor. Tuhá strava je při zátěží 15 – 20 hodin důležitá. Nespoléhejte na občerstvovačky.
  • Minimalizujte váhu batohu – berte to nejnutnější, každý gram se výrazně pronese. „Náhradní ponožky? Udělejte to tak, abyste je nepotřebovali.“ radí ostřílený mazák a pořadatel Beskydské sedmičky, Libor Uher.

V cíli závod nekončí

Dokázali jste to a jste  cíli, přichází obrovská euforie a radost z naplnění vašeho cíle. Vaše tělo je ale totálně vyčerpané, svaly rozervané, zásoby glykogenu ve svalech nulové. Tělo zahajuje regeneraci. Vaším úkolem je mu pomoct, jinak se doba zregenerování závratně prodlužuje.

Po dokončení tak náročného závodu je potřeba udělat maximum, aby vaše tělo začalo regenerovat a opravovat svaly co nejdříve a trvalo to co nejkratší dobu. Do 30 minut po dokončení si dejte něco k jídlu. Ideálně lehce stravitelné sacharidy. Následně si dejte sprchu, při níž si svaly lehce pohlaďte. Někomu pomáhá střídání teploty sprchy – chvíli teplá a chvíli ledová voda.

Koukněte na výběr nejlepších trekových bot testerů Světa Outdooru

Po hodině až dvou si dejte vydatné jídlo – těstoviny s masem, svíčkovou, cokoliv. Nezapomeňte ale na doplnění bílkovin a sacharidů. Jako pití volte málo koncentrovaný ionťák, případně džus s vodou. Potřebujete doplnit minerály, o které jste přišli v průběhu závodu.

Chcete si dát pivko v cíli? Dejte, ale počítejte, že regenerace se tím prodlouží a pokud to přeženete, tak dehydratace spojená s poživáním alkoholu vám určitě nepomůže.

Kdy znovu začít trénovat?

To je dost individuální. Záleží na trénovanosti, tělesných dispozicích, genetických předpokladech. Ti, kteří takový závod nejdou poprvé, si půjdou zaběhat třeba už po 5-ti dnech. Méně trénovaným to může trvat i 14 dní. Určitě ale první běh dejte pouze volný a krátký výklus. Na intenzivní trénink zapomeňte. Ideální regenerací jsou procházky do přírody, masáže, sauna. Není dobré nedělat vůbec nic. Prokravování svalů pomáhá rychlejší obnově buněk i svalových vláken.

SLEDUJTE ONLINE ZPRAVODAJSTVÍ Z BESKYDSKÉ SEDMIČKY! Stejně jako loni vám přineseme informace přímo z trati závodu. Budeme vás průběžně informovat o dění na špici závodu i na dalších místech.

Michaela Kofrová

Michaela Kofrová – autorka článku

Míša dělala spoustu sportů od atletiky, přes jízdu na koni a trekking až po běhání. Poslední 4 roky se ale věnuje výhradně běhání. Nejraději běhá v přírodě a v horách se svým přítelem nebo kamarády. Vystudovala mezinárodní obchod na Vysoké škole ekonomické v Praze, ale už při studiu věděla, že její životní cesta bude spojena s během.

V současnosti je velmi ráda, že se jí podařilo spojit koníčka s prací, pracuje totiž naplno jako šefredaktorka SvetBehu.cz.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: