MILOŠ NYKODÝM

Rekordy

Maraton nikdy neběžel
Půlmaraton 1:11:37 (jako trénink)
10 km 33:10 (jako trénink) - silnice
5 km 2:33

Největší úspěchy

Nejvíc si cením štafetového vítězství se svým norským klubem Kistiansand OK na finské Jukole 2015.
Pak 12. místa na mistrovství světa v Itálii 2014 na krátké trati.
2. místa na juniorském MS v Itálii 2009 ve sprintu
15. místa na mistrvoství evropy v České republice 2016 na klasické trati
MILOŠ NYKODÝM – čerstvý mistr České republiky na klasické trati

Reprezentant České republiky v orientačním běhu z klubu SK Žabovřesky Brno, Miloš Nykodým, běhá orientační běh od svých šesti let. Specializuje se výhradně na orienťák, ale nepohrdne krosovými závody kolem Brna. Pojďme se podívat na jeho běžecký profil.



Orientační běh běhám od mala

Jak ses k běhu dostal?

K běhu mě přivedli rodiče. A to rovnou k tomu orientačnímu. Už jako malé dítě jsem s nimi jezdil na letní vícedenní závody. (cca 6 let)

Jak a čím se motivuješ před závodem?

Já se nijak zvlášť před závodem motivovat nepotřebuji. Jsem velmi soutěživý, takže se spíš potřebuji zklidňovat. (smích)

Jaké jsou tvoje nejoblíbenější závody?

Co se orientačního běhu týče, tak jsou to závody v těžkých horských terénech. Nebo pěkná jižanská města, která nabízejí množství úzkých uliček a zákoutí, která ztěžují volby postupů. V rámci atletických závodů se dají vypíchnout dvě kola ze seriálu BBP a to Kuřim a Jehnice.

Trénovat je potřeba tam, kde člověk závodí

Jaký je tvůj týdenní tréninkový objem?

V zimní přípravě to letos bylo mezi 140 – 200 km/týden. V průběhu závodní sezóny je to mezi 50 – 85 km/týden. V rámci celého roku mám naběháno 50% celého objemu v čistém terénu.

Co je podle tebe nejdůležitější součást tréninku?

Příprava na orientační běh je velmi specifická v tom, že člověk musí skloubit fyzický trénink s tréninkem mapovým, což je velká alchymie a každý potřebuje jiný podíl těchto složek. Ale dalo by se říct, že je potřeba trénovat tam, kde člověk závodí. Takže v této sezóně, kdy je MS ve Švédsku, je pro mě klíčový trénink v severských lesích, které jsou hodně specifické – hodně podmáčené s velkým množstvím skalních útvarů a borůvkami porostlých pasáží.

Tvoje nejoblíbenější běžecké oblasti?

V rámci ČR Český ráj, Jizerské hory a oblasti kolem Nového Boru. V rámci Evropy jsou to právě severské státy (Norsko, Švédsko, Finsko)

Smoothíčka si dávám nejraději

Co je základem tvé stravy před a po závodě?

Letos jsem se na oblast výživy hodně zaměřil. Navázal jsem spolupráci s firmou Vitalvibe, která mě podpořila svými doplňky stravy. Jejich doplňky jsou vysoce kvalitní a doporučuji je každému vyzkoušet. Je to opravdu znát. Snažím se jíst hodně ovoce, zeleniny = smoothíčka jsou moje nejoblíbenější. Do těch přidávám proteiňák. Masu se ale nevyhýbám.

Právě změna stravování zapříčinila velký nárůst běžeckého objemu, který jsem najednou dokázal zregenerovat bez větších problémů. Ráno si většinou dávám nějáké ovesnou, jáhlovou či pohankovou kaši s oříšky a ovocem, nebo vajíčka na různé způsoby. Po tréninku nemám většinou chuť nic jíst, takže je ideální ihned po něm vypít smoothíčko, které mě dostatečně zasití a doplní vše potřebné. Na večeři si dávám úplně normální domácí stravu. Ale snažím se nejíst později, než mezi 18-19 hodinou.

A co si dáváš průběhu závodu (pokud vůbec)?

Jídlo: banán, čokoláda.

Pití: přírodní ionťák složený z (kokosové vody, oříškového másla, nebo kokosového oleje, s banánem) to vše rozmixované. Občas si tam přidám i prášek z guarany, který funguje jako nakopávač.

Využíváš nějaké gely nebo doplňky stravy?

Jako nejlepší gely se mi osvědčily ty od firmy Enervit. Používal jsem také R2jku, kterou jsem v poslední době nahradil smoothíčkem s proteiňákem.

Při orienťáku se neobejdu bez lupy

Jaké je tvoje oblíbené vybavení?

Poslední dva roky běhám sprintové závody v Pyraních od Asicsu. Na lesní disciplíny mám boty od švédské firmy Icebug. Spirit6 M OLX. Jinak žádnou oblíbenou značku nemám.

Bez jakého vybevní se neobejdeš?

Tak já se neobejdu bez buzoly (kompasu) a přídavné lupy. Lupy proto, že jsem krátkozraký. Nosím čočky (3 a 3.5 dioptrie), takže mám problém se zaostřováním při koukání do mapy. K tomuto účelu je lupa ideální. Člověk se s ní ale musí naučit běhat. Bez speciálních bot na orientační běh by mě do těžkého terénu taky nikdo nedostal.

Děláš nějaké doplňkové sporty?

Přes zimu se hodně věnuji běžeckému lyžování, když jsou k tomu podmínky. Posledních pár sezón se ale dalo velmi dobře přes celou zimu běhat po lese, takže nebyla potřeba věnovat se tolik doplňkovým sportům. A když mám chuť vyrazím na bike.

Největší úspěchy

Nejvíc si cením štafetového vítězství se svým norským klubem Kistiansand OK na finské Jukole 2015.

Pak 12. místa na mistrovství světa v Itálii 2014 na krátké trati.

2. místa na juniorském MS v Itálii 2009 ve sprintu.

15. místa na mistrvoství evropy v České republice 2016 na klasické trati

6. místo na MS se smíšenou sprintovou štafetou (2016)

14. místo MS klasická trať (2016)

9. místo na finále světového poháru na klasické trati (2016)

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: