Čtyřiadvacítku ovládl dobrodruh Cypra

Čtyřiadvacítku ovládl dobrodruh Cypra

Fantastický výkon podal Zbyněk Cypra při nejtěžší české běžecké čtyřiadvacetihodinovce. Závod Rock Point – Horská výzva 24 hodin v Jeseníkách ovládl zcela suverénně. Za čtyřiadvacet hodin zdolal jedenáct okruhů, čímž stanovil nové maximum závodu.

V číslech to znamená, že uběhl sto sedmdesát kilometrů a vystoupal přes devět tisíc výškových metrů, čím vlastně pokořil i nejvyšší horu světa Mt. Everest. “Ještě čtyři kola před cílem by mi stačilo devět kol. Pak jsem si říkal, že by mohlo být deset. A těch jedenáct? Prostě jsem viděl, že se do času vejdu bez problému, a tak jsem šel ještě kolo,” usmál se v cíli zlatý běžec Zbyněk Cypra.

Pro mě to byla výzva, že si vlastně oběhnu Mt. Blanc v Jeseníkách

Závod se konal na patnácti a půlkilometrovém okruhu se startem a cílem v Koutech nad Desnou s převýšením osm set padesát metrů. Běžci při něm museli vystoupat k horní nádrži Dlouhé stráně. “Potřeboval jsem zjistit, jak jsem na tom po loňském zranění, protože takhle dlouhý ultra trail jsem od té doby nešel. Teď jsem se přesvědčil, že už je to asi dobrý. Pro mě to byla výzva, že si vlastně oběhnu Mt. Blanc v Jeseníkách. Za těch více než sto šedesát kilometrů za dvacet čtyři hodin by se ani v té Francii nikdo stydět nemusel. Výškově toho bylo dost. Hlavně nás ale školila zima u horní nádrže. Tam byly vlny jak na moři a foukal vítr takový, že jsme museli jít zešikma. Takový vichr jsem nikdy nezažil,” ohlédnul se za závodem vítězný Cypra.

Největším překvapením závodu je teprve osmnáctiletý Tomáš Štverák

Cypra se do čela závodu dostal až v průběhu čtvrtého kola. Do té doby stále vedl Pavel Hrdina, kterému nakonec patří až sedmnáctá příčka. Zatímco Cypra pak svůj náskok neustále navyšoval, v průběhu noci se za ním pořadí pěkně promíchalo. Největším překvapením závodu je teprve osmnáctiletý Tomáš Štverák, který se na druhou pozici dostal v osmém kole a o stříbro se už nikým připravit nenechal. “Začal jsem běhat teprve loni díky strejdovi. Hrozně mě to chytlo. Hlavní je trénink a strava. Pro mě byla hodně těžká hlavně výstupová část v první polovině okruhu k horní stanici lanovky. Ta byla hodně drsná, ale dost bolel i seběh bikeparku ve druhé půlce. Největší krizi jsem si prožil nad ránem mezi třetí a šestou. To jsem na asfaltce k Dlouhým stráním opravdu usínal,” přiznal druhý muž v pořadí, kterému vysekl poklonu i vítězný Cypra: “Ten kluk je velký talent a jeho přístup mě doslova nadchnul,” netajil se zkušený Cypra.

Bronz mezi jednotlivci muži bral Michal Šubrt, který se na třetí pozici dostal až v osmém okruhu. Celkem jich zvládl devět. To naopak osm okruhů stačilo nejrychlejší ženě Ivaně Šlachtové, která na své konkurentky získala náskok dvou kol. Za ní doběhla Blanka Šafránková a Radka Ochranová. Osm okruhů dal i vítězný “dogtrekař” Jaroslav Maixner. “Člověk musí hlavně vychytat potřeby pejska, cítit, kdy je unavený a dát odpočinek. První čtyři kola jsme šli prakticky nonstop. Pak jsme po kole dali vždy hodinku pauzu. Těch osm kol nakonec vyplynulo ze situace, protože v plánu jich bylo jen šest,” sdělil Jaroslav Maixner.

Na trati však soupeřili nejen jednotlivci, ale také dvou a tříčlenné týmy rozděleny na muže, ženy a mix. Ty šly štafetovým stylem, kdy se členové střídali vždy po doběhnutém okruhu. Mužské dvojice ovládli Hyksa s Houdkem, mix dua zase Gasso Team Jablonec Lehká s Košťákem. Pánským trojicím kraloval tým Ethic Sport (Zapalač, Zapalač, Strapek), dámským trio Přibilová, Krátká a Durdiaková a mixům sestava Never Give Up – Grečmal, Vévodová, Hrbek.

Účastníci během závodu mohli sledovat fantastické scenérie Jeseníků

Po setmění ale na obloze všechny zaskočil fascinující úkaz – rychlý průlet mimořádně barevně světélkujícího objektu, který byl vzápětí astronomy označen jako bolid, tedy přírodní úkaz, kdy se do atmosféry dostane meziplanetární těleso. Podobně jasný meteor prý člověk spatří jen jednou za život, takže na Rock Point – Horskou výzvu 24 hodin mnozí jen tak nezapomenou. “Tyhle věci i při závodě hodně vnímám. Užil jsem si západ u horní nádrže, ale opravu krásný byl východ měsíce, který byl mezi siluetou Pradědu a Švýcárny. Najednou tam byl nádherný oranžový pomerančový kotouč. Díky tomu, že na kopci nebyl světelný smog jako ve městě, tak jsem zahlédl několik silných meteoritů. Byla to opravdová pohádka,” uzavřel 2. ročník závodu spokojeně vítězný běžec Zbyněk Cypra.

Výsledky

muži

1. Zbyněk Cypra 11 kol

2. Tomáš Štverák 10 kol

3. Michal Šubrt – 9 kol

4. Jaroslav Hýzl- 9 kol

5. Ivan Šmíd – 9 kol

Ženy

1. Ivana Šlachtová – 8 kol

2. Blanka Šafránková – 6 kol

3. Radka Ochranová – 6 kol

4. Lenka Horáková- 5 kol

5. Zuzana Hofová – 5 kol

Dogtreking

1. Jaroslav Maixner – 8 kol

2. Jiří Porwisz – 7 kol

3. David Vičar – 6 kol

Dvojice muži

1. HoroTým Nechťák (Hyksa, Houdek) 9 kol

2. Lugafo Team (Bednář, Bednář)8 kol

3. Coury 88 (Poche, Vlach) 6 kol

Dvojice mix

1. Gasso Team Jablonec (Lehká, Košťák) – 11 kol

2. Kráska a zvíře (Heczko, Liberdová) – 11 kol

3. Per aspera ad astra (Čermák, Šulcová) – 10 kol

Trojice muži

1. Ethic Sport (Zapalač, Zapalač, Strapek) – 13 kol

Trojice ženy

Šmetyny z Brna (Přibilová, Krátká Durdiaková) – 9 kol

Trojice mix

1. Never Give Up (Grečmal, Vévodová, Hrbek) – 13 kol.

Celkové výsledky zde

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: