3 dobré rady jak nenechat psa na holičkách a zlepšit se při dlouhých bězích

3 dobré rady jak nenechat psa na holičkách a zlepšit se při dlouhých bězích

Chystáte se na dlouhý závod se psem nebo na osamocený nedělní výběh? Plánujete výlet v horách nebo jste vášniví pejskaři-turisté? Pak pro vás máme pár tipů, které vám zlepší výsledek v závodě a udrží psa v dobré kondici a bez zranění.

Vybrali jsme tři okruhy, které patří mezi nejdůležitější. Nejde v nich totiž jen o výkon, ale i dlouhodobé zdraví psů. Tady jsou:

  • Jak psa dostatečně zavodnit
  • Jak se postarat o tlapky
  • Co dělat proti přehřátí

Dostatečná hydratace je alfa a omega úspěchu.

A nejde zdaleka jen o úspěch sportovní. Jde především o zdraví našich čtyřnožců. Napájení psů nepodceňujte a rozhodně nespoléhejte na to, že se pes napije sám. Před závodem mu musíte připravit chutný drink, který do dna vypije.

Kolik tekutin má pes vypít?

Ideální je 1520ml tekutin na 1 kg hmotnosti. To znamená, že 30 kg pes dostane zhruba 500 ml tekutin. Vedle toho by mělo být samozřejmé, že má doma váš miláček celodenní přístup k čerstvévodě. To samozřejmě nejde zajistit během cesty na závody a i na místě to bývá problém, aleo to důležitější je psa aktivně napájet.

Kdy psa napájet?

Obecně platí, že dávku by měl pes dostat tři hodiny před začátkem výkonu. Před dlouhýmiběhy jako Horská výzva je dobré přidat ještě jednu dávku zhruba 24 hodin před startem.

Čím napájet?

Napájení by mělo obsahovat dvě základní složky. Vodu a energii. Narozdíl od lidí nepotřebují psi klasické iontové nápoje, protože ztráty iontů jsou u nich minimální (nepotí se). Základní otázka tedy je, jak doplnit vodu a energii zároveň. Pro psy je nejlépe zpracovatelná energie ve formě tuků. Možností je více (viz níže), ale z našich zkušeností nejlépe vychází přípravek FitDog Energy. Jedná se o prášek, který rozmícháte ve vodě a můžete rovnou servírovat.

Jak psa přimět vypít až do dna?

Pokud používáte FitDog, mnoha psům chutná sám od sebe a vypijí celou dávku bez “odmlouvání”. Pokud nechcete FitDog používat nebo ho váš pes nechce pít, musíte dávku ochutit nějakou dobrotou. Na každého psa platí něco jiného. Vyzkoušejte si už doma během tréninku, co funguje. Tady je pár nápadů pro inspiraci:

  • rozmáčená hrstka granulí
  • několik polévkových lžic masové konzervy
  • vývar (bez soli)
  • rozpuštěné sádlo

Péče o tlapky

V součastnosti nejlepší český musher Radek Havrda říká: “Péče o tlapky je pro mě to nejtěžší na dlouhých tratích.” Tlapky jsou výzva i pro účastníky dlouhých běhů se psem jako je Horská výzva. Při těchto závodech často poběžíte po asfaltu nebo jiném tvrdém a ostrém povrchu. Pro psí tlapky to sice není ideální, ale při správné péči to nemusí být ani problém. Tady je pár tipů, jak se vyhnout problémům.

Botičky by neměly chybět ve výbavě žádného pejskaře

Psí tlapky je možné chránit botičkou. V naprosté většině případů nemá smysl oblékat botičky preventivně. Je ale důležité mít s sebou vždy čtyři botičky, abyste dokázali zasáhnout v těchto situacích:

  • Pes měl v poslední době před závodem zraněnou tlapku oblečte botičku na celý závod nebo packu častěji kontrolujte a použijte botičku při sebemenším náznaku problémů.
  • Část trati jde po velmi ostrém povrchu použijte botičku jen na tuto část trati
  • Pes začne během závodu kulhat, napadat nebo odlehčovat nohu nebo se mu změní pohyb, na který jste zvyklí. Sebemenší změna v pohybu značí, že něco není v pořádku. Počínající zranění tlapky je jednou z příčin. Zranění nutně nemusí být na první pohled vidět. Tlapka může být poškozená mezi prsty nebo může být jenom “ochozená”. V takovém případě není vidět žádná krev, ale psa to může bolet. To je ta pravá chvíle, kdy musíte zasáhnout a obléct psovi botičku, abyste mu ulevili a předešli vážnějšímu zranění.

Jak vybrat správnou botičku?

Při výběru botičky myslete na to, že psí tlapka se při každém kroku otevírá jako vějíř. Botička tak musí být dostatečně prostorná, aby nebránila tlapce ve volném pohybu. Psi jsou od narození navyklí na přímý kontakt s terénem. Čím jemnější je proto materiál botičky, tím snažší je to pro psy .V praxi to znamená najít kompromis mezi materiálem, který něco vydrží a zárovneň není příliš hrubý, aby byl psům nepohodlný. Pro závody typu Horské výzvy je ideální kompromis tato botička. Pozor si dejte na botičky s gumovou podrážkou nebo jinak zpevněné a nepoddajné botičky. Vypadají na první pohled lákavě, ale nerespektují fyziologickou funkci psí tlapky (viz výše) a napáchají víc škody než užitku!

Co dělat s tlapkami po závodě?

Hned po závodě tlapky namažte speciální mastí na psí tlapky nebo v nouzi použijte čistou bílou vazelínu z lékárny. Na namazanou tlapku dejte psovi čistou botičku a nechte několik hodin nebo i přes noc působit. Pokud si pes na botičky ještě nezvykl, udělejte to jednoduše a použijte alespoň mast. Chvíliho potom hlídejte, aby si všechnu mast neolízal. Ošetřením tlapek po závodě urychlíteregeneraci. Všichni vrcholoví musheři tak postupují prakticky po každém tréninku a závodě.

Pozor na přehřátí

Přehřátí je strašák pro každého pejskaře. Tady už zdaleka nejde o výkon, ale o zdraví psů. K přehřátí snadněji dojde při vysoké vlhkosti vzduchu. Nepodceňujte ani teploty okolo 15 stupňů, ve kterých se pes také může přehřát, ačkoliv pro vás je počasí příjemné. Přehřátí se můžete vyhnout:

  • Napájením a dostatečnou hydratací. Kromě napájení před závodem je u dlouhýchběhů nutné napájet každé 2-3 hodiny i během výkonu.
  • Pravidelným ochlazováním psa vodou. Přibalte do baťohu alespoň litr vody, kterou můžete použít na ochlazení psa. Polijte mu hlavu a uši a vetřete mu vodu do chlupů.
  • Na přímém slunci zpomalte a častěji zastavujte. Ve stínu vám to pes vrátí a ztrátu doženete.

Zastavte vždy, když na trati potkáte potůček nebo jezírko a nechte psa napít a ochladit tlapky. Nebojte se ani pustit psa do vody celého nebo ho dokonce polít. Pro psa je možnost takového ochlazení ve studené vodě mnohem cennější než miska s vodou na občerstvovačce a přidá mu mnoho energie do následujích kilometrů. Krátká zastávka u vody vám tak zabere maximálně 30 vteřin, ale na konci vám může přidat mnoho minut k dobru.

Nic to nestojí a hodně to pomůže.

Žádný z těchto tipů vám nezabere mnoho času ani nestojí velké peníze, ale vám zlepší výkon a vašemu psímu parťákovi hodně uleví. Spokojenost celého týmu je nakonec to nejdůležitější. Na všech závodech Horské výzvy jsme vám k dispozici pro rady, konzultace a nezávazný pokec 🙂 Koupíte u nás i veškeré vybavení pro běh se psem včetně botiček a nápoje pro psy FitDog.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: