Cheb: běžecká trasa Českým lesem na Dyleň

Cheb: běžecká trasa Českým lesem na Dyleň

Turistický region
Západočeské lázně
Kraj
Karlovarský
Délka trasy (km)
26
Povrch
Převážně terénní
Převýšení (m)
711

Z Chebu na vrchol Dyleň a na vlak do Dolního Žandova. Horský běh pohraničím, po signálkách bývalé železné opony v zapomenutém kraji Českého lesa.

Vybíháte po červené turistické značce od vlakového nádraží z Chebu. Město má pěkné historické centrum, neměli byste zde vynechat pěší zónu, náměstí Krále Jiřího z Poděbrad s hrázděnými kupeckými domy, monumentální kostel sv. Mikuláše a starodávnou pevnost.

Trasa našeho běhu však centrem města neprochází, první stovky metrů běžíte po směru kolejí na periferii a za městem pokračujete po příjemné rovné cyklostezce, která je vedena po trase zrušené Slapanské trati. Červená značka v jednu chvíli z cyklostezky uhýbá na lesní cestu vlevo a ukazuje Vám cestu z kopce dolů do Hrozňatova. Tato vesnice je nabita kulturními památkami a je nejníže položeným místem na celé trase. Serpentinami stoupáte okolo zámku s věží od hladomorny a po silničce lemované alejí vybíháte na poutní místo s obnovenou loretánskou kaplí.

Odtud budete následujících 12 km až na Dyleň kopírovat hranice s Německem. Červená značka Vás povede syrovou krajinou Českého lesa, dlouhými signálními cestami bývalé železné opony. V pohraničním pásmu, v lučinách na úpatí hory Dyleň se dříve rozkládala obec Oldřichov a teď tu po ní zbylo jen stejnojmenné turistické rozcestí. Od něj vede na vrchol 2 km dlouhý, nelidský krpál. Tam se za změtí ostnatých drátů ve výšce 940 m n.m. zvedá bývalá pozorovací a odposlouchávací věž, která v současnosti slouží jako vysílač televizních a rozhlasových programů. Celý vrcholový areál lze kolem neprostupných ostnatých drátů obejít.

Je tu pusto, nic si zde nekoupíte, turistický přístřešek však může před dlouhým seběhem přijít vhod. Vaše další zastávka je totiž až v cílovém, 6 km vzdáleném Dolním Žandově. Seběh, který Vás čeká, nemá chybu! Z vrcholu se vracíte necelý kilometr po stejné cestě zpět, na rozcestí turistických cest berete žlutou a širým Českým lesem uháníte mílovými kroky jako neřízená střela na vlak do podhorského Dolního Žandova, který je poměrně častými linkami propojen s okolím. Věřím, že se na Dyleň rádi vrátíte!

GPS souřadnice startu: 50.079444444444, 12.369722222222

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: