Vitamin D patří mezi vitaminy rozpustné v tucích a je pro náš organismus velmi důležitý. Je zapojen do celé řady životně důležitých procesů. Zajišťuje transport vápníku do krve, a je proto nezbytný pro jeho vstřebávání. Vápník je základní součástí kostí a zubů, zodpovídá za jejich pevnost a tvrdost. To tedy dělá z vitaminu D naprosto esenciální vitamin potřebný k tomu, abychom neměli nadměrně křehké kosti a nelámaly se nám zuby.
Vitamín D má také zásadní vliv na náš imunitní systém, neboť pomáhá spouštět v těle ochranné a obranné procesy v případě napadení viry či bakteriemi. Bez jeho dostatečného příjmu je imunitní systém méně schopný bojovat proti infekcím v těle. Má také významný vliv na náš spánek a zajištění stabilní hladiny energie, což je logické, pokud si uvědomíme, že jeho produkci spouští slunce.
Kde se vyskytuje?
Vitamin D najdeme především v tučných rybách a v produktech z nich, jako je rybí tuk či vnitřnosti (např. játra). Dále též ve vejcích, konkrétně ve vaječném žloutku, a z rostlinné stravy v menším množství v houbách.
Které potraviny obsahují vitamin D a v jakém množství?
– Losos (100 g): 250 – 988 IU
– Sleď, sardinky (100 g): 1 628 IU
– Tuňák v konzervě (100 g): 236 IU
– Krevety: 152 IU
– Vaječné žloutky (1 středně velké vejce): 18 – 160 IU
– Houby (100 g): 130 – 2 300 IU
Pozn.: Doporučená denní dávka je 400 IU = 10 mikrogramů)
Lidské tělo si jej dokáže tvořit samo pomocí přímého slunečního záření v podobě UVB paprsků na naší kůži. Vitamin D se ukládá do zásoby, takže vám po prosluněném létě a dostatečném pobytu venku ještě nějakou dobu v těle vydrží. Ale minimálně na podzim a v zimě bychom měli v našich podnebních šířkách déčko suplementovat všichni bez výjimky. Doba a intenzita slunečního svitu nestačí k jeho vytvoření v dostatečném množství a na to, abychom jej získali v příslušném množství z potravy, bychom museli jíst každý den minimálně jednu tučnou a nejlépe čerstvě vylovenou rybu. A přiznejme si, kdo z nás jí ryby každý den? A pokud už, nejsou úplně čerstvé, a nemají tedy maximální výživovou hodnotu.
Jak suplementovat?
Pro příjem prostřednictvím doplňku stravy je ideální vitamin D3 (cholekalciferol), což je jedna z forem vitaminu D. Oproti jiným sloučeninám, tedy vitaminu D2 – ergokalciferolu, se liší tím, že jeho původ je ve většině případů živočišný a tělo jej dokáže syntetizovat díky slunečnímu záření. Vitamin D se ideálně užívá spolu s vitaminem K2, který zajistí, aby se vápník, jehož využití „déčko“ podporuje, dostal na správná místa, tedy do pevných tkání, jako jsou kosti a zuby, a naopak aby se neusazoval v měkkých tkáních, například v cévách.
Více se také dočtete v článku Jak na 2x lepší vstřebatelnost Vitaminu D
Produkt společnosti Ovonex Vitamin D3 Active synergy je díky speciální výrobní metodě vodou ředitelný, a má tudíž vysokou vstřebatelnost účinných látek, mnohem vyšší v porovnání s produkty ve formě tablet obsahujícími řadu chemických konzervantů a dalších přísad. Je rychle absorbován, nedráždí zbytečně žaludek a nezatěžuje trávicí trakt. Navíc je vyrobený z mořských řas a je tedy vhodný i pro vegany. Doplněk stravy Vitamin D3 Active synergy obsahuje dále vitamin K, jehož spojení s vitamínem D jsme vysvětlovali výše, a vitamin B5, tedy kyselinou pantothenovou, která přispívá mimo jiné k syntéze a metabolismu vitaminu D. Společně tyto tři prvky zajišťují synergický efekt s maximálním přínosem pro uživatele.