Jan Zemaník: na ultra závody gely ani jiné doplňky nepoužívám

Jan Zemaník: na ultra závody gely ani jiné doplňky nepoužívám

Jan Zemaník – beskydský běžec a velký univerzál. Klidný a pekelně rychlý závodník má na svém kontě třeba Top10 na slavném závodě Giir di Mont, letošní 3. místo na Poludnica Run nebo vítězství na domácí Beskydské7. Tentokrát se rozpovídal o tom, jak se stravuje během závodního období, co má nejraději při dlouhých bězích, a prozradí i tajné tipy na regeneraci.

Honzo, začnu tou nejzáludnější otázkou, co jsi dneska snídal?
Jelikož je borůvková sezona v plném proudu, měl jsem snídaňovou směs Life Breakfest od Lifefoodu s bio beskydskými borůvkami a kávu.

Máš nějaký rituál nebo osvědčený postup, co se týče jídla před tréninkem? Jak dlouho si třeba dáváš pauzu mezi jídlem a během?
Záleží před jakým tréninkem, když vím, že půjdu jen klusat, dám si klidně půl hodiny před během ještě něco lehkého – nejčastěji nějaké ovoce. Když je to naopak něco těžšího, hodinu až hodinu a půl před během si nic nedávám, maximálně doplním tekutiny.

Trénink na Lysé hoře

Zajímal by mě tvůj pohled na trénování na lačno? Má to podle tebe nějaký význam, případně běháváš sám někdy na lačno?
Běhání na lačno vůbec nepraktikuji. Dají se tak zvládat maximálně nějaké lehké klusy a hlavně se musí vyběhnout před snídání, což je pro mě nereálné, jelikož upřednostním delší spánek a pak pořádnou snídani, která je pro mě základ.

Jak to máš naopak u dlouhých tréninků, kdy musíš doplnit energii i během něj? Co máš v takových dnech nejraději?
Při trénincích do dvou hodin doplňuji jen tekutiny, když jde o něco delšího, určitě s sebou beru přesnídávky, Lifebarky nebo sušené ovoce. Vždy je pro mě důležité, aby to bylo měkké a dalo se to dobře jíst, v zimě aby to nezmrzlo.

TIP na energii pro dlouhé tréninky a závody:

Datlovo-ořechové kuličky
Ingredience:
·        Datle
·        Kešu
·        Lifefood panenský kokosový olej
·        Lifefood nepražený kakaový prášek
·        Lifefood nepražený karobový prášek
·        Nepražené kakaové boby
Postup:
Datle a ořechy rozemeleme. Je dobré mít pořádný mixér, můžeme přidat trochu datlové pasty. Do směsi přidáme vanilkový prášek a kokosový olej, pořádně prohněteme. Dejte si opravdu záležet, ať se všechny ingredience propojí. Z těsta uválíme kuličky, které necháme pořádně ztuhnout v ledničce. Potom se nerozpadají a drží tvar i v teplejším prostředí. Takovéto kuličky jsou energeticky vydatné a dají se snadno předem naporcovat, což oceníte především při dlouhém tréninku. Samozřejmě můžeme do těsta přidat i jiné ingredience, například sušené meruňky, banán, skořici a jiné 🙂

A liší se nějak tvoje strava během tréninků a v závodě? Mmyslím tím ultra na 7 a více hodin…
V podstatě neliší, to, co mám odzkoušeno v tréninku, si vezmu i na závod. To znamená spíš přírodní věci, ovoce, zase přesnídávky, Lifebar tyčinky… těch žaludek zvládne zpracovat hodně. V pozdější fázi si dám třeba colu. Většinou ji ale ředím vodou. Loni na B7 se mi osvědčilo i Pikao ‑ kondenzované mléko. Ale jen trochu, když tělo potřebovalo pořádně nastřelit.

Během závodu hodně lidí bojuje s nevolností, co na ni pomáhá tobě?Většina lidí s ní bojuje na dlouhých závodech hlavně proto, že do sebe cpou energetické gely a ostatní suplementy, které ve výsledku neumí správně použít a rozbije jim to žaludek. Tomu se snažím vyvarovat a zejména u těch dlouhých závodů žádné gely a podobné věci nepoužívám. Jednodušší přirozené věci sice nemusí být tak kalorické a musím jich sníst trochu více, ale rozhodně si s nimi žaludek poradí lépe než s umělými.

Poradil bys běžcům, kteří s delšími běhy začínají, jak se ke stravování během výkonu postavit? Jak často jíst, případně jestli s postupujícím časem něco přidávat či ubírat?
To je hodně individuální, každé tělo funguje trochu jinak. Někteří dokáží běžet dlouhé hodiny jen na banán, jiní si musí dát každou hodinu nějaké sousto. Proto je dobré moc neexperimentovat a vše si odzkoušet v tréninku a to samé pak aplikovat i závodě. Začal bych klasickými ovocnými a ovesnými tyčinkami, ovoce atd. Pokud bude člověk chtít používat gely a jiné cukry, musí prostě v tréninku zkoušet, co mu sedí.

JAN ZEMANÍK
Horský běžec z Beskyd a ambasador značky Salomon. V mládí se věnoval atletice, ale později přešel na běhy do vrchu a extrémní vytrvalostní sporty. V současné době se věnuje především skyrunningu, kde 2x vybojoval titul mistra ČR (2014, 2016) a pravidelně se umisťuje na předních místech i v zahraničí.

Připravil Tadeáš Vyvijal

Zkušenosti čtenářů

Renča

Stejně se mi zdá, že stravování je snad ta nejindividuálnější věc na celém běhu. Na to si každý musí přijít sám…

Jirka Novotný

Na FB byl nedávno zajímavý rozhovor se Stanislavem Najvertem který si klidně dává před závody pivka a chipsy 🙂 Já bych to nedal, ale asi to má každej sám jinak.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: