Recenze: PUMA Deviate Nitro Elite 2 – dravá šelma s všestranností v genech

Recenze: PUMA Deviate Nitro Elite 2 – dravá šelma s všestranností v genech

Parametry

Značka Puma
Celé jméno recenzovaného výrobku PUMA Deviate Nitro Elite 2
Pro jaký povrch je bota vhodná Silnice, Dráha
Pro jaký druh běhu je bota vhodná Vytrvalostní trénink, Tempový trénink, Závod, Dlouhé až velmi dlouhé tratě (půlmaratón až ultra)
Hmotnost 211 g
Sklon pata - špička 8 mm
Podpora nohy neutrální
Infocena 5999 Kč
Více info na eu.puma.com/cz/en/home

Zaujalo mě

  • pohodlné tlumení
  • všestranné použití
  • dynamika odrazu
  • dokonale padnoucí svršek

Shrnutí recenze

Povedená novinka značky Puma, model Deviate Nitro Elite 2, prošla naším jarním testováním. Zaujala nejen lehkostí, příjemným tlumením (měkoučká pěna se vstřikovaným dusíkem) a perfektně padnoucím (i když pevným) svrškem. V kategorii Elite nabízí nebývale široké spektrum využití. Od rychlých tempových úseků, přes kratší silniční závody, nebo delší objemové tréninky až k maratonu. Bez přehánění jedna bota na všechno. Přitom univerzálností neztrácí v žádném z parametrů. Rychlost zvládá díky pevné karbonové desce na výbornou, vysokou mírou tlumení zpříjemní dlouhé běhy. Polstrování je v botě poskrovnu, přesto si během testování na nepohodlí rozhodně nestěžujeme. Nízká hmotnost podporuje příjemný pocit z běhu, v testované velikosti 9,5 UK je to 235 gramů, pro závod ideál, pro trénink luxus. Testujeme současně s modelem Fast R Nitro Elite a trochu překvapivě se zdá Deviate Nitro Elite 2 jako vhodnější na delší tratě než top model, který vykazuje především parádní podporu rychlého tempa. Je to dáno zdařilou kombinací podpory odrazu a vysokou mírou tlumení, která je u Puma Deviate Nitro Elite 2 dotažená k dokonalosti.

Materiál svršku, použitá membrána, prodyšnost

Svršek na první pohled vypadá lehce a vzdušně, při nazouvání překvapí absencí elasticity. Přesto krásně obepne nohu (i když je vlastně zcela nepružný) a usazení na svém místě je dokonalé. Hned první proběhnutí a vnímání proudění chladného vzduchu nás přesvědčilo o dobré prodyšnosti. Polstrování je u Deviate Nitro Elite 2 pouze kolem paty, a to ještě v poměrně minimalistické verzi. Přesto je usazení nohy v botě extra pohodlné, ani při bězích kolem třiceti kilometrů jsme nezaznamenali žádné oděrky, nebo otlaky. Tenký, perforovaný jazyk je originálně tvarovaný, poměrně široký a krásně se natvaruje na nárt. I bez uchycení po stranách bezpečně drží na svém místě, k čemuž přispívají také dva průvleky pro tkaničky v horní polovině jazyka. O dokonalé propracovanosti svědčí měkké, rozdvojené okraje jazyka, které nezpůsobí žádné nepříjemnosti ani při velmi dlouhém běhu s použitím tenkých ponožek. Bez výhrad prošlo naším testováním také šněrování. Vyladěné je spojení jazyka, průvleků šněrování a samotných tkaniček. Pro dlouhý ani rychlý běh tady slabinu nenajdete. Plastová páska vyztužuje očka šněrování a přispívá k dokonalému ukotvení nohy v botě. Tkaničky jsou širší, ploché, dostatečně dlouhé a po zavázání dobře drží. Nelze jim nic vytknout!

Odpružení boty, použité materiály v podešvi apod.

Karbonová deska nejenže zásadně navyšuje dynamiku odrazu, ale přispívá také ke stabilitě došlapu. To je u modelu s výrazně měkkou pěnou nutností, zde plně funkční a pohodlné. Nastavení karbonové desky není tak agresivní jako u top závodních modelů jiných značek a umožňuje tak snadnější „ukočírování“ bot při nižších rychlostech, slabší technice nebo v únavě. I to přispívá ke skvělé univerzálnosti boty. Přínos karbonové desky (PWRPLATE) je přesto znatelný, jen není potřeba běžet tempem elitních Keňanů. Deska vykazuje snazší ohebnost, je pocitově pružnější a přechod do odrazu je pak plynulejší i při pomalejším tempu běhu. Zároveň se s botou „neperete“ když neudržíte došlap přes špičku. Pěna je o něco málo tvrdší než u první verze a nedochází tak ke zbytečným ztrátám energie třeba při tempových úsecích, přesto je tlumení na tempově závodní botu stále více než pohodlné. Ve spektru námi testovaných bot s karbonovou deskou patří Deviate Nitro Elite 2 mezi nejpohodlnější modely. Zároveň platí, že patří mezi modely s nejměkčí pěnou mezipodešve. To pocitově lehce snižuje odezvu při odrazu a vnímanou podporu karbonové desky. Je to ale zároveň přesně to, co z Deviate Nitro Elite 2 dělá univerzálnější a všestrannější botu, než jsou jiné modely. V pohodě s ní zvládnete rychlé intervaly i dlouhý pomalejší běh. Pohodlí v testu krásně vnímáme při bězích přes třicet kilometrů. Nohy nejsou po tréninku omlácené a přes tvrdý asfaltový povrch téměř nevnímáme nepříjemné otřesy. Bonusem navíc je pak pocitová lehkost celého tréninku, kdy možná vždy neběžíme rychleji, ale znatelně šetříme energii. S ohledem na střih svršku botu doporučíme spíše na užší, nebo středně široké chodidlo.

Podrážka, přilnavost, chování na mokrém povrchu apod.

Značka uvádí ztenčení vrstvy kontaktní pryže oproti předchozí verzi. Bez sebemenšího vlivu na kvalitu odrazu, dodáváme po důkladném testování. Trakce na suchém i mokrém asfaltu byla v rámci testu parádní. Změnou prošel také design podrážky. Kontaktní plošky mají nyní tvar kapky s výraznou siluetou loga značky. Jinak si podrážka zachovává původní tvar, včetně „přiznání“ karbonové desky otvorem uprostřed. Trochu ubylo kontaktní pryže pod patou, což by ale nemělo mít na životnost boty nijak zásadní vliv.

Osobní zkušenost

„Je to bota, ve které mě běhání opravdu baví, pravidelně střídám běhy na 12 a 15 km a v Deviate Nitro Elite 2 jsem často neplánovaně volil tu delší variantu, protože mi přišel běh až nezvykle snadný. Na první nazutí působí až příliš měkkým dojmem, po rozběhnutí je ale příjemné vnímat, jak vyvážené je tlumení a podpora odrazu. Nejlépe se mi v nich běhaly opakované čtyřstovky v tempu anaerobního prahu a delší, v mém případě 30km tréninky. Při nich jsem se často musel brzdit, protože boty si přímo říkaly o občasné zrychlení, nebo vystupňování tempa celého tréninku. Překvapuje mě stabilita, třeba v ostrých zatáčkách, nebo na nerovnostech. V tomto ohledu patří v kategorii modelů s karbonovou deskou k tomu nejlepšímu, v čem jsem doposud běhal.“

 

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: