MARIE ZELENÁ

Rekordy

Maraton ten bych na silnici asi ani neuběhla...
Půlmaraton ten si snad někdy zaběhnu...
10 km možná to klapne ještě letos...
5 km 21:52

Největší úspěchy

1. místo v ženách - Beskydská sedmička 2016, 2017
2. místo - Pražská stovka 2016 (151 km)
2. místo - Nezmar Ultra Sky - MČR v Ultra Sky Maratonu 2017
MARIE ZELENÁ – dvojnásobná vítězka B7, bohémka a milovnice horolezectví

Dřív jsem bývala nezávislý bohém, který se zajímal převážně o umění

Jak ses k běhání dostala?

Před 3 lety jsem se zamilovala do horolezce/běžce, a abych mu v horách stačila a na závodech nebyla jen doprovod, začala jsem pomalu trénovat. Následující rok už jsem byla na startovních listinách také. Dnes už běhám spíš já a přítel mi dělá doprovod 🙂

Nicméně poslední dobou mi často píší bývalí spolužáci a kamarádi ze studií, co se to se mnou stalo. Vždy jsem byla takový nezávislý bohém, který se zajímal převážně o umění (vystudovala jsem design a taky kulturní historii) a na základní sportovní škole jsem byla spíše do počtu, který měl vylepšovat studijní průměr. Náš trenér atletiky by si asi trhal vlasy 🙂 ale nebylo to tak zlé. Jen jsem tehdy nevěděla, že nezáleží jenom na talentu. Navíc většinu svého dětství a dospívání jsem strávila v kopcích a lesích Bílých Karpat, kde jsem s rodiči trávila každý víkend na chalupě a často jsme jezdili i do slovenských hor na turistiku a lyže, takže pohyb v horách a lesích je pro mě naprosto přirozený. Každopádně mě vždy moc potěší, když mi někdo z kamarádů napíše, že jsem ho motivovala k běhání.

Na co se specializuješ?

Nejraději mám ultra traily a ultra sky maratony, ideálně nad 80 km, ale nepohrdnu ani horskými maratony, sky race nebo běhy do vrchu. Závody si vybírám i podle místa, které mám buď ráda, nebo bych chtěla poznat. U těch kratších mě ale čeká ještě spousta práce na rychlosti a taky technice. V příštím roce se mi snad konečně podaří vyzkoušet i nějaký zahraniční závod v Alpách nebo i dál typu ultra sky. Lákají mě i exponované sky race závody, výběr je veliký.

Jak a čím se motivuješ před závodem?

Ráda čtu životní příběhy hrdinů nejen ze sportovního světa (běžců, horolezců), ale také silné historické osudy. Vnitřní síla a víra některých lidí je neuvěřitelná a já se nechávám inspirovat. Baví mě také sledovat reportáže nebo dokumenty ze závodů a pomalu se aklimatizuji na závodní atmosféru a náladu.

Jaké jsou tvoje nejoblíbenější závody?

Tatranská šelma Vertical – ačkoliv nejsem žádný turbo vrchař, Tatranské štíty a jejich zdolávání zbožňuji. Šelma má navíc úžasnou atmosféru.

Pokud nemám odpočatou hlavu, raději v závodě nestartuju

Jaký je tvůj týdenní tréninkový objem?

Pohybuje se to od 50 – 80 km, záleží na rozestupy mezi závody. V létě volím raději kolo.

Co je podle tebe nejdůležitější součást tréninku?

Regenerace a odpočinek, především tedy spánek. Můžu mít natrénováno kolik chci, ale pokud se špatně vyspím, jsem nepoužitelná. Bohužel se mi už letos stalo v zápalu pracovního vytížení i to, že fyzicky můžu týden před závodem odpočívat o sto šest, ale pokud nemám odpočatou hlavu, raději bych ani neměla startovat.

Tvoje nejoblíbenější běžecké oblasti?

Beskydy – Morávka a Malá Fatra.

Z gelů mám trochu fobii

Co je základem tvé stravy před a po závodě?

Všechno. Ačkoliv jsem si udělala kurz na sportovní výživu, sama jsem kovářova kobyla. Všeobecně jím vše, ale dávám si pozor, aby to bylo lehce stravitelné a výživově bohaté. Snažím se dodržovat pitný režim před i po závodech, protože s tím mívám během závodu problém, málo piju. Po závodech zase zařazuji hodně zeleniny, miluji kávu a neodpustím si ani nějaké sladké dezerty.

A co si dáváš v průběhu závodu?

V létě většinou jedu na ovoce, dětské přesnídávky, vodu a kofolu. Při nějakém dlouhém ultra nebo stovce vezmu vše, co přijde pod ruku – málokdy ale něco sladkého.

Využíváš nějaké gely nebo doplňky stravy?

Z gelů mám ještě tak trochu fobii a nejsem s to, se je naučit zatím plně využívat. Pro krizové případy ale u sebe mívám vždy sportovní vodičku od Nutrendu na přírodní bázi s guaranou, která mě dokáže nakopnout.

Kromě běhání jsem si zamilovala horolezectví

Jaké jsou tvoje oblíbené boty?

Dostaly mě Scarpa Spin, v létě jsem se jich nemohla nabažit. 

Jaké boty bereš na závody?

Většinou Inov-8 Terraclaw nebo Roc Lite 290. Momentálně v závodech budu testovat další z rodiny Scarpa, a to Neutrony.

Bez jakého vybavení se neobejdeš?

Nevybíhám bez šátků – multifunkčních, mívám jich sebou několik: na pot, na chlad – je to malé a pomůže to. 🙂 A jelikož často po práci vybíhám na toulky po beskydských kopcích, bez batůžku se neobejdu. Zamilovala jsem si americkou značku Nathan a celkově mě oslovuje výbava u nás méně známá a ne masově využívaná. Jsem ráda, když se můžu trošku lišit.

Děláš nějaké doplňkové sporty?

Zamilovala jsem si horolezectví. Kdykoliv je to možné, vyrážíme do Tater prolézat hřebínky nebo zdolávat štíty. Tatry miluju a stále je tam co poznávat ať už běžecky nalehko, nebo natěžko horolezecky a turisticky, v létě nebo zimě. Lezení spolu s jógou navíc beru jako pravidelná posilovací cvičení.

Popřípadě když chci po nebo před závodem pošetřit klouby, vytahuju do místních beskydských kopců bike. Už se poohlížím i po silničce 🙂

V zimě zase hrají prim skialpy. Jakmile napadne prašánek, běžecké boty s omluvou odkládám do kouta. Letos bych navíc chtěla vyzkoušet i více skialpových závodů a vysokohorských tréninků. Uvidíme, jaké budou podmínky.

Největší úspěchy

Určitě domácí Beskydská sedmička v roce 2016 i 2017 a první místo v ženách. Ale nezapomenutelná je a vždy bude Pražská stovka 2016 (151 km) a 2. místo mezi ženami, to byla síla, která mi navždy vryla stigma Dálkoplaza/Ultra běžce.

Dobrodružný byl také Nezmar Ultra Sky – MČR v Ultra Sky Maratonu 2017, kde jsem s vypětím všech sil vybojovala druhé místo.


Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: