Pokud vás honí mlsná, ale zároveň potřebujete před závodem shodit nějaké to kolik navíc, bylo by hříchem dávat si sladké. My pro vás ale máme řešení, jak toto ale obejít a ještě si pochutnat bez výčitek! Dejte si zdravou sladkost, která dokonce obsahuje bílkoviny.
Na 2 pohárky budete potřebovat:
- 200g tofu natural (cca 1 balení)
- 125g sojového jogurtu natural Sojade (nebo třeba s citornovou příchutí)
- 1 lžička vanilky
- 80g sušenek bez mléka a vajec, nejlépe i bez lepku (např. od firmy Natural Jiřinky), ale použijte jaké máte doma…
- 2 lžíce agáve sirupu
- 25g mandlových plátků
- 200g vypeckovaných třešní
- 2 lžíce agáve sirupu
Třešně rozvaříme v trošce vody s agáve sirupem asi 15-20 minut. Poté rozmixujeme. Tofu s jogurtem, lžící agáve a vanilkou rozmixujeme do hladkého krému. Pokud použijeme jogurt s příchutí, nemusíme sladit. Mandlové plátky opražíme nasucho na pánvi lehce než začnou vonět a hnědnout a zakápneme lžící agáve a mícháme, aby se mandle sirupem obalily. Hned přendáme na pečící papír a rozprostřeme je po něm. Necháme ztuhnout.
Sušenky rozdrtíme, nejlépe v mixéru. Drť ze sušenek poklademe na dno skleniček, na ně dáme vrstvu tofu krému, na něj vychladlé pyré z třešní, znovu sušenky, krém a třešně a dáme na hodinu vychladit.
Posypeme ještě zbytkem drcených sušenek a mandlovými plátky.
Autorka článku Mirka Nováková vlastní kamenný obchod Vitálka v Litoměřicích. Vystudovala vyšší odbornou školu zdravotnickou, obor diplomovaný farmaceutický asistent, ale později prošla rekvalifikačním kurzem poradce pro výživu a také má certifikát na instruktora nordicwalking. V současnosti sbírá ve velkém kuchařky všeho druhu, nejvíce času tráví v kuchyni, na zahrádce nebo v přírodě a ponořená do knížek. Více informací o obchůdku naleznete zde. |