RECENZE: Polar M600 – android po ruce

RECENZE: Polar M600 – android po ruce

Parametry

Značka Polar
Celé jméno recenzovaného výrobku Polar M600
Typ techniky Sporttester
Doba provozu 2 dny/ 8 h trénink (Android) 1 den/ 8h trénink (iPhone)
Materiál 1 silikon - pásek
Materiál 2 tvrzené sklo Corning Gorilla Glass 3
Hmotnost 63 g
Barevné varianty černá, bílá
Údaje výrobce 1 Rozměry: 36 × 45 × 13 mm
Údaje výrobce 2 OS: Android Wear
Údaje výrobce 3 Procesor: MediaTek MT2601, Dual-Core 1.2GHz (ARM Cortex-A7)
Výbava 1 Senzory: optický měřič tepové frekvence (s 6ti LED), akcelerometr, gyroskop, mikrofon, světelný senzor
Výbava 2 Druh baterie: vlastní akumulátor
Výbava 3 Voděodolnost: IPX-8
Výbava 4 Konektivita: GPS a Glonass
Výbava 5 OS: Android Wear
Dodává https://www.polar.com/cs

Zaujalo mě

  • Android Wear
  • jednoduché ovládání
  • měřič tepové frekvence
  • GPS

Shrnutí recenze

Novinka od Polaru vystupuje z roviny pouhých sporttestrů a zařazuje se do kategorie chytrých hodinek. Díky systému Android Wear, jsou možnosti hodinek opravdu rozsáhlé. Nechybí jim měřič srdečního tepu ani GPS navíc je lze ovládat gesty či hlasem. Jak obstály v testu?

Hlavní část recenze

Základní popis

Na první pohled zaujme široký silikonový pásek s dvojitým zapínáním, který pozvolna přechází do displeje, takže působí spíš jako chytrý náramek, než hodinky. Pod displejem je umístěno tlačítko na spuštění Polar funkcí a otvor mikrofonu. Další tlačítko je umístěné na levém boku. Displej je v černém rámečku se stříbrným logem Polar navrchu a po stranách je ohraničený stříbrnými proužky. Ze spodu je mírně vystouplý měřič srdečního tepu s šesticí diod a kontakt na připojení kabelu. Hodinky na mne působí sportovním moderním dojmem, materiály jsou kvalitní. Tvrzené sklo Corning Gorila Glass neutrpělo během testování jediný škrábanec. Hodinky jsou celkem lehké, na ruce nepůsobí nijak robustně  materiál pásku je příjemný a ani senzor na spodní straně netlačí. Displej je dobře čitelný i na přímém slunečním světle.

Ovládání a Funkce

K ovládání je k dispozici dvojice tlačítek, které v podstatě ani nejsou potřeba, displej se aktivuje pohybem zápěstí automaticky, nebo lze nechat svítit neustále. Pokud elektronika nezareaguje nebo jsou hodinky v cinema módu, pak přijde na řadu boční tlačítko, které rozsvítí displej. Dvojitým kliknutím, pak aktivujete cinema mód, kdy hodinky neruší a nerozsvěcují se, což jsem využil především přes noc. Dlouhým podržením se dostanete rovnou do menu aplikací. Druhé tlačítko slouží rovněž k rozsvícení displeje a při aktivním displeji aktivuje menu Polar, kde nalezneme ikonku trénink a můj den. Dlouhým podržením se rovnou dostanete do předvoleného sportovního režimu v mém případě běhání. Displej je dotykový a ovládá se přejetím prstu nahoru, to aktivuje upozornění z mobilu, dolů se aktivuje nastavení (stejně jako v klasickém systému android), tam naleznete profily (nerušit, prioritní, upozornění) na další stránce cinema mód, pak brighnest boost (ten na chvíli rozzáří displej na nejvyšší jas) a v poslední záložce je obecné nastavení, kde se dá nastavit jas, změna ciferníku, velikost textu, procházet tutorial gest, nastavení stále zapnuté obrazovky, připojení Wifi, Bluetoth, GPS, mód letadlo, datum a čas, zámek obrazovky, oprávnění, párování, restart, vypínání a informace o systému. Tahem doleva se aktivuje menu aplikací. Ty se mi do hodinek nahráli automaticky po spárování s telefonem. Dalším tahem přejdeme do kontaktů, kde lze poslat SMS, zprávu, mail nebo zavolat. V posledním menu se aktivuje Google Now, kde se hlasem volí, co chce člověk udělat, pod tím jsou uvedeny příklady, jako navigovat k nějakému bodu, zjistit tepovou frekvenci, poslat někomu zprávu přes různé messengry, nastavit budík, nastavit upozornění a podobně. Nejvíc se mi ale líbilo ovládání pohybem ruky, kdy jsem si ráno jen otáčením zápěstí nastavil časovač na čaj, nebo četl upozornění z telefonu.

Konektivita

Hodinky se s telefonem spárují pomocí Bluetooth a aplikace Android Wear. Spárování proběhlo rychle a bez problémů a celou dobu jsem jej nemusel nastavovat znovu. Automaticky se mi aktivoval Google Fit a začal mi počítat kroky a zaznamenávat aktivity. Další aplikaci, kterou jsem si instaloval do telefonu, byla Polar Flow, která rovněž zaznamenává aktivity. V hodinkách jsem našel i nastavení Wi-Fi, které jsem taky nastavil, ale nějakou komunikaci, či aktualizaci jsem nezaznamenal. Po zapnutí tréninkového módu se automaticky spustí měřič srdečního tepu a GPS (dle typu aktivity). Měřič se spustí asi za 10 s a poloha se chytla zhruba po minutě. Výdrž baterie byla průměrně 3 dny i s jednou 1,5 h aktivitou. K dobíjení slouží speciální USB kabel s magnetickým konektorem. Výhodou otevřeného systému je možnost využívat aplikací třetích stran, takže když vám nevyhovuje základní aplikace od Polaru, není problém na displeji zobrazit data s Runtastiku nebo jiné aplikace, kterou používáte. Má to ale háček, ne všechny aplikace umí využívat zabudovaných senzorů v hodinkách, tak třeba výše zmíněný Runtastic, využíval GPS v telefonu a ani měřič srdečního tepu nedokázal připojit, takže se hodinky omezily na pouhý sdílený displej telefonu. Právě naopak to bylo u aplikace Sleep as Android, kde mi monitorování průběhu spánku fungovalo parádně (jen spolupráce s měřičem tepové frekvence je zatím dostupná pouze v beta testu, takže jsem jí nevyzkoušel). Aplikace Polar Flow umožňuje sledovat denní aktivitu, zobrazovat týdenní nebo měsíční přehled a informace o aktivitách. Můžete se připojit se do komunity, nebo připravovat tréninkový plán, to samé nabízí webová verze. Lze zde také vybrat sportovní režimy, které se zobrazují v hodinkách a základní informace o uživateli.

Osobní zkušenost

Hodinky mě zaujaly nejen svým povedeným designem a systémem Android, ale také celkovou jednoduchostí. Spárování s telefonem proběhlo rychle a neměl jsem s ním během testování jediný problém. Pro zapnutí aktivity stačí stisknout jedno tlačítko, počkat na signál GPS a vyběhnout. Nejsou potřeba žádné nepohodlné hrudní pásy, ani pouzdra na telefon, aktivita se automaticky synchronizuje po spojení s telefonem. Notifikace jsou fajn, člověk má stále přehled. Díky rozpoznávání hlasu, není problém si přidávat krátké poznámky do úkolů, nebo rychle poslat textovou zprávu, dokonce se nechat navigovat třeba k nejbližší zastávce MHD. Potěšil mě monitoring spánku, kdy mě hodinky vzbudí ve správné fázi (pomocí aplikace Sleep as Android). Abych jenom nechválil, naopak mě zklamaly možnosti přizpůsobení aplikace Flow. Při běhu vidím informace o tepové frekvenci, ve které zóně se nacházím, ale tyto informace nejdou přizpůsobit, já bych třeba rád viděl i aktuální rychlost a ne jen průměrnou a nejvyšší.

Hodnocení testera

Hodinky jsem si oblíbil od první chvíle, díky intuitivnímu ovládání a přehlednému displeji. Nabíjení probíhalo rychle, takže s 3 denní výdrží jsem problém také neměl. Po pár dnech jsem si zvykl na gesta a spuštění odpočítávání, zobrazení notifikací bylo opravu návykové. Co se mi také hodně líbilo, byla funkce Torch, kdy se displej rozsvítí jasně bíle a funguje jako svítilna, aktivuje se samozřejmě pohyby zápěstí. Snímač tepové frekvence mi přišel dostatečně přesný a na ruce pohodlný, vůbec jsem o něm nevěděl. Super funkce posílání zpráv, kdy hodinky umí rozpoznat řeč dokonce v češtině, chytré karty Google now mi řeč nerozpoznaly, ale možná to bylo tím, že testovaný kousek byl beta prototyp. Hodinky jsou ideální doplněk, pro lidi, kteří chtějí mít neustále přehled o svých aktivitách a jednoduchý přístup k oznámením k telefonu, na které může okamžitě reagovat, aniž by musel vytahovat a odemykat telefon.

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: