Rádi byste začali s tímto extrémním sportem, ale máte trochu strach nebo prostě nevíte jak na to? Nezoufejte a zkuste použít pár praktických rad, které Vám pomohou vyvarovat se nejčastějších chyb při sportovním otužování.
Většina sportovců pravidelně pije nejrůznější iontové nápoje. Ačkoliv první nápoje tohoto typu byly vyrobeny již před 50 lety a nejedná se tudíž o žádnou novinku, víte, jaké jsou jejich klady a zápory? Je nutné sáhnout po této zázračné tekutině, přestože běháte jen příležitostně a rekreačně?
Názory na pití alkoholických nápojů u sportovců se liší. Tato problematika má své příznivce i odpůrce. Jak tomu teda doopravdy je s během a alkoholem? Škodí či prospívá?
Nedílnou součástí výzkumu bylo i sledování věku maratonců, v němž si vytvořili své nejlepší osobní výkony.
Jak moc ovlivní způsoby stravování naše výkony v závodu? Základem úspěchu je samozřejmě poctivý trénink, ale správná strava před závodem také hraje svou roli.
Přetrénování se zdaleka netýká jen vrcholových sportovců, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale je velmi časté i u amatérských běžců. U těch se objevuje, pokud přecení své síly, stanoví si příliš ambiciózní cíle v příliš krátkém čase a neposlouchají varovné signály svého těla, že mají zpomalit.
Kvalitní úroveň tempové rychlosti, tedy výkonnosti na kratších tratích, je jedním z rozhodujících faktorů pro dosažení odpovídajícího výkonu v maratonu. Podívejme se, jak na tom byli námi zkoumaní vytrvalci.
Říká se, že běh je nejlevnější sport, protože k němu člověk potřebuje pouze boty. To platí pravděpodobně první dva měsíce snažení za předpokladu sucha a příjemných teplot. S podzimem, zimou a prohlubováním běžeckých zkušeností se plíživě začnou vynořovat potřeby nové, a co hůř, úměrně narůstající! Zůstaňme ale u bot.
Na nápad zařadit do výzkumu sledování maximálních tréninkových dávek maratonců mě přivedl článek o těchto údajích špičkových ruských vytrvalců uveřejněný tehdy v časopise Ljogkaja atletika.
Již ve 4 st. př. n. l. věřili gladiátorští bojovníci vlivu výživy na podaný výkon. Konzumace jeleních jater jim měla dodat rychlost, lví srdce zase sílu, odvážnost a statečnost. První vědecky podložené doklady o pozitivním vlivu výživy ale pocházejí až z první poloviny 20. století.